Facebook icoon Twitter icoon 

Afscheidsviering IvD 9-10-2021

Geplaatst op: 17-09-2021

IvD 1828-2021

Het IvD in Sint-Michielsgestel staat leeg. Aan een lange dovengeschiedenis is een einde gekomen. Die geschiedenis begon in Gemert, met Martinus van Beek, in 1828. Hij zag in de parochie daar vier dove mensen die nergens aan mee konden doen, en die nooit onderwijs hadden gehad. En hij is toen begonnen hun onderwijs te geven.

Daaruit ontstond een school, die steeds groter werd. Ze verhuisden naar Sint-Michielsgestel en in 1910 kwam er een groot nieuw gebouw. Tussen 1970 en 1980 zaten daar 500 dove kinderen, een kwart van alle dove kinderen in Nederland. 

Wat is daar toch veel gebeurd! Er zijn veel goede dingen gebeurd: dove kinderen vonden daar vrienden voor het hele leven. Nog steeds hebben klasgenoten van 80 of 90 jaar contact met elkaar. Een dove vrouw zei me eens over haar dove vriendinnen: “We zijn echt zusjes van elkaar”. Ook goede herinneringen aan sommige goede onderwijzers, groepsleiders, broeders, zusters, priesters. En vanaf 1910 was het onderwijs wel oraal, maar toch maakte iedereen met elkaar de eigen Gestelse gebaren. Maar er is ook een schaduwkant geweest: heimwee naar huis, seksueel misbruik, strenge opvoeding, verbod op gebarentaal.

Op 9 oktober nemen we samen afscheid van het oude IvD. Bij die afscheidsviering kan maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn. Je moet je ervoor opgeven bij contact@doofenkatholiek.nl