Facebook icoon Twitter icoon 

Activiteiten t.b.v. 25e gedenkdag van Henri Nouwens overlijden

Geplaatst op: 17-09-2021
Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Henri Nouwen overleed. Om dit te herdenken zijn onderstaande activiteiten georganiseerd.  
  1. Een HN conferentie staat op het programma van 20 t/m 22 september 2021 in Helvoirt, bezinningscentrum Emmaus, onder het thema "Een parel in Gods ogen" (de titel van een veelgelezen boek van HN). Sprekers: Leo Fijen, bisschop Gerard de Korte, Gor Khatchikyan en ds. Almatine Leene (theoloog des vaderlands). Jan van den Bosch modereert de bijeenkomst. Tel info 088 3100 500 of E mail info@beter-uit.nl
  2. Henri Nouwen Lezing De Dordrechts HN initiatief groep organiseert op 21 september 2021 een Henri Nouwen lezing welke onder de titel "THUIS" wordt gegeven door Abdelkader Benali. Plaats : Wilhelminakerk, Blekersdijk 41 te Dordrecht, 5 minuten van Dordrecht CS of parkeren C. de Witstraat Blekershof. aanvang 19:30 Aanmelding en nader info: Aad van Vliet, aadenmarian@gmail.com tel. 078 6163510 of 06 115 66 933.
  Henri Nouwen was een Nederlandse katholieke priester  van het aartsbisdom Utrecht, hoogleraar aan Amerikaanse universiteiten en schrijver van christelijke boeken. Nouwen studeerde psychologie aan de Radboub Universiteit Nijmegen en schreef talrijke spirituele werken in het Nederlands en het Engels. Hij was een tijd lang missionaris in diverse landen in Latijns-Amerika. Hij doceerde in de Verenigde Staten aan de University of Notre Dame, Yale University en Harvard University.  Tijdens zijn studie was hij tevens aalmoezenier bij de Koninklijke Landmacht en voer hij als geestelijke mee op de Holland-Amerika Lijn. In maart 1965 nam Nouwen in de VS deel aan de Mars van Selma naar Montgomery, die werd geleid door Martin Luther King. Een ontmoeting met de Canadees Jean Vanier, grondlegger van de L'Arche gemeenschappen, opende zijn ogen voor de zorg voor en het leven met gehandicapten. In 1986 ging hij dan ook werken als pastor in een van de gemeenschappen, L'Arche Daybreak in Richmond Hill, Canada.  Hier wordt een thuis geboden aan mensen met een verstandelijke beperking. In deze gemeenschap leerde Nouwen Adam kennen, een meervoudig gehandicapte jongeman. Nouwen ging helpen met de verzorging van hem en werd zijn vriend. In 1996, na het overlijden van Adam en vlak voor zijn eigen dood, schreef hij het boek Adam, God's Beloved. Pas na Nouwens dood kwam aan het licht dat Nouwen een geheim met zich meedroeg: hoe in dit leven in het reine te komen met zijn homoseksualiteit en het celibaat. In het boek The Wounded Healer getuigt hij er al van, maar vooral zijn biograaf David Gibson maakte postuum dit drama in Nouwens leven duidelijk in The Coming Catholic Church: How the Faithful Are Shaping a New American Catholicism (2008). Zijn vriend Michael Ford heeft dit bevestigd.