Facebook icoon Twitter icoon 

Oproep feedback geven over tolken bij vieringen op tv

Geplaatst op: 06-11-2020

Na lange jaren van strijd om erkenning van gebarentaal te verkrijgen heeft op 13 oktober de Eerste Kamer unaniem ingestemd met erkenning van de Nederlandse Gebarentaal als een  officiële taal. Eerder had de Tweede Kamer op 22 september al unaniem ingestemd met de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal.

Heel blij zijn we. Het is voor de dovengemeenschap bijzonder om deze erkenning te krijgen, want gebarentaal is belangrijk voor het versterken van de identiteit van doven/slechthorenden, en ook voor de identiteit van dovencultuur. De toegankelijkheid t.a.v. communicatie en de inzet van tolken worden gemakkelijker.

Sebastiaan Boogaard en Petra Brugmans tolken de eucharistievieringen op de TV, op zondagmorgen om 10 uur op NPO2. Beide tolken doen hun werk als tolk heel goed, met hun mooie en duidelijke gebaren, zodat de kijkers van deze diensten zich meer betrokken voelen bij deze vieringen.

We zouden het fijn vinden dat jullie iets positiefs over de getolkte kerkdiensten aan ons willen schrijven of in een filmpje vertellen. Dat kan een goede motivatie zijn voor de medewerkers van de KRO-NCRV om in 2021 door te gaan met de inzet van tolken bij vieringen op de televisie.

Carmen van Hoesel,

Secretaris van het bestuur